请登录后使用此功能。 您可以使用此功能将商品添加到您的收藏列表。
关闭
您已经添加该商品到您的收藏列表。 查看我的收藏
关闭
从您收藏列表中删除此商品。
关闭
请登录后使用此功能。 您可以使用此功能将公司添加到您的收藏夹列表。
关闭
这家公司已成功添加。 查看我的收藏
关闭
这家公司已从你的收藏夹列表中删除。
关闭
请登录后使用此功能。 您可以使用此功能将公司添加到您的询问车。
关闭
这家公司已被添加到您的询问车。
关闭
这家公司已从询价车中删除。
关闭
该商品已被添加到您的询问车。
关闭
该商品已经从您的询价车中删除。
关闭
商品/公司已达到添加至询价车的数量。
关闭
Kualiti Alam Hijau (M) Sdn Bhd
Kualiti Alam Hijau (M) Sdn Bhd 1067101-X
营业
时间
星期一 - 星期六 9:00 AM - 6:00 PM
星期日 休息
我们在 公共假期休息
获取最新的
Kualiti Alam Hijau (M) Sdn Bhd
应用程序 iOSAndroid
营业 休息
Featured Merchant SSM
社交媒体链接
  • facebook

KEMPEN KESIHATAN PERSEKITARAN DI KAWASAN MAJLIS BANDARAYA IPOH SEMPENA SAMBUTAN HARI KESELAMATAN MAK

15-Jul-2024

11 Julai 2024 - Y.Bhg. Dato' Rumaizi bin Baharin @ Md Daud, Datuk Bandar Ipoh telah merasmikan Kempen Kesihatan Persekitaran di kawasan Majlis Bandaraya Ipoh sempena sambutan Hari
 
Keselamatan Makanan Sedunia Tahun 2024 di Ipoh Convention Centre (ICC) pada pagi tadi.
 
Sambutan Hari Keselamatan Makanan Sedunia yang disambut pada 7 Jun setiap tahun dan tema sambutan Hari Keselamatan Makanan pada tahun 2024 adalah Food Safety: Prepare for the unexpected yang membawa maksud menitikberatkan agar sentiasa bersedia dalam melaksanakan langkah-langkah keselamatan makanan yang kukuh dan jitu di setiap peringkat rantaian makanan. Objektif kempen ini adalah untuk:
 
1. Meningkatkan kesedaran mengenai kepentingan kebersihan persekitaran premis makanan bagi menjamin kebersihan dan keselamatan makanan yang dijual,
 
2. Memberikan pendedahan tentang pencemaran makanan oleh kuman (mikroorganisma) termasuk bahan kimia dan memberikan pengetahuan tentang cara mengendalikan makanan dengan selamat serta cara penyimpanan makanan yang sesuai,
 
3. Meningkatkan kesedaran masyarakat terhadap betapa pentingnya menjaga kebersihan tandas serta memberikan pengiktirafan kepada tandas premis makanan dalam usaha mereka menyediakan tandas bertaraf Bersih, Menawan dan Wangi (BMW)
 
 4. Memberikan pengetahuan tentang cara-cara mencuci dan membersihkan peralatan dengan sempurna dan cara-cara pembuangan sampah / sisa makanan yang teratur serta menerapkan budaya kerja yang cemerlang bagi melahirkan seorang pengusaha pengendali makanan yang terbaik,
 
5. Memberikan pendedahan dan pengetahuan pemasangan dan langkah-langkah penyelenggaraan alat perangkap minyak (grease trap) mengikut Garis Panduan Pemasangan Perangkap Minyak dalam premis makanan di kawasan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) Tahun 2017 yang dikeluarkan oleh pihak Kementerian Perumahan Dan Kerajaan Tempatan (KPKT),
6. Menjadikan Bandaraya Ipoh sebagai destinasi menjamu selera yang bersih dan selamat serta menjadi kebanggaan Wargakota Ipoh dan seterusnya membantu nenpromosikan Tahun Melawat Ipoh 2024 dan Ipoh Bandaraya Pintar & Rendah Karbon 2030.


Dalam ucapan Y.Bhg. Dato' Rumaizi bin Baharin @ Md Daud, Datuk Bandar Ipoh memaklumkan bahawa kes keracunan makanan di Daerah Kinta merujuk sumber daripada Pejabat Kesihatan Daerah Kinta melaporkan pada tahun 2024 sebanyak 8 premis makanan berjumlah 134 orang yang terlibat dalam kes keracunan makanan.
 
Operasi dan tindakan penguatkuasaan oleh Jabatan Kesihatan Persekitaran, Majlis Bandaraya Ipoh bersama sama Pejabat Kesihatan Daerah Kinta terus melaksanakan pemantauan secara berkala melalui pelbagai operasi yang dijalankan. Dari Januari 2023 sehingga Jun 2024 Jabatan Kesihatan Persekitaran, Majlis Bandaraya Ipoh telah menjalankan pemeriksaan dan penggredan premis makanan. makanan. Sebanyak 312 premis makanan telah diberi penarafan sijil Gred A dan sebanyak 1745 premis makanan diberi Gred B, manakala 44 premis makanan sahaja diberi Gred C. Jumlah premis makanan yang telah dinilai dalam tempoh masa tersebut sebanyak 2101 premis.
 
Majlis Bandaraya Ipoh dalam mengorak langkah untuk memperluaskan Pensijilan Halal terhadap pengusaha restoran / kafe / gerai makan / kilang makanan di dalam kawasan pentadabiran Majlis. Premis yang telah mendapat sijil Gred A layak untuk dipertimbangkan Pensijilan Halal dari Jabatan Agama Islam Negeri Perak (JAIPK). Sijil Gred A daripada majlis boleh digunakan sebagai dokumen pra syarat untuk Pensijilan Halal.
 

Premis Establisymen Makanan adalah tertakluk kepada Garis Panduan Grease Trap. Pemasangan 'Grease Trap' di premis makanan merupakan syarat wajib yang perlu dipatuhi dalam usaha menangani masalah pencemaran air longkang awam dari sisa makanan, minyak dan gris. Hampir 95% premis makanan yang dilesenkan oleh MBI telah memasang 'Grease Trap. Sehingga Jun 2024, sebanyak 70 kompaun berjumlah RM14,400.00 berserta surat amaran telah dikeluarkan oleh Majlis Bandaraya Ipoh kepada premis yang masih tidak mematuhi arahan pemasang dan penyelenggaraan 'Grease Trap' seperti yang disyaratkan oleh MBI.
 
Dalam usaha ini, pihak Majlis Bandaraya Ipoh telah melantik 2 buah syarikat rakan strategik iaitu Syarikat Biovisma Sdn Bhd dan Syarikat Tuck Soon Eco Recources (M) Sdn Bhd yang berfungsi untuk memberi perkhidmatan kutipan minyak terpakai daripada premis makanan di dalam kawasan pentadbiran MBI. Sehingga Jun 2024 sebanyak 1600 buah premis yang terdiri daripada premis kedai makan, kilang makanan, kantin sekolah, kafeteria hospital dan lain-lain yang telah menyumbang minyak masak terpakai mereka untuk diproses kitar semula sebagai produk biodiesel.
 


 
Jabatan Kesihatan Persekitaran, Majlis Bandaraya ipoh akan menganjurkan Pertandingan Restoran dan Kafe Terbersih di bawah kawasan pentadbiran Majlis Bandaraya Ipoh Tahun 2024 bersempena dengan Sambutan Hari Bandaraya Ipoh yang ke-36. Pertandingan ini terbuka kepada semua premis makanan (kedai makan / restoran / kafe) yang mempunyai lesen daripada majlis dan telah digredkan dan tarikh tutup penyertaan pada 28 Julai 2024. Kreteria pertandingan ini mengambil kira kebersihan premis dan tandas, penarafan gred premis, kecerian premis, kreativiti konsep dan idea tersendiri, kawalan kesihatan dan lain-lain mengikut format borang penilaian dan penggredan premis makanan daripada Jabatan Kerajaan Tempatan, Kementerian Perumahan Dan Kerajaan Tempatan Malaysia (KPKT). Sesi penilaian dan pemilihan oleh MBI akan bermula pada 1 Ogos 2024. Majlis Bandaraya Ipoh mengalu-alukan penyertaan dari semua pihak pengusaha premis makanan yang berkelayakan. Sebatang pertanyaan boleh menghubungi Unit Keselamatan dan Kualiti Makanan, Jabatan Kesihatan Persekitaran, Majlis Bandaraya Ipoh di talian 05-2083290 atau 05-2083289. Semoga program ini akan menjadi titik tolak untuk mencapai hasrat menjadikan Ipoh Bandaraya Bestari Sejahtera dan Perak Sejahtera 2030.

总办事处

Kualiti Alam Hijau (M) Sdn Bhd 1067101-X
43, Jalan PJU 10/10C, Saujana Damansara, PJU 10, 47830 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia.

电话:
传真:

邮件:
网址: https://www.kahgroup.com.my
网址: https://kahgroup.newpages.com.my/
网址: https://kahgroup.n.my/
网址: http://kahgroup.newstore.my/

其他办事处

Johor Branch
No 1, Jalan Bukit Impian 17, Taman Impian Emas, 81300 Skudai, Johor Bahru, Johor, Malaysia.

电话:
传真:
邮件:

Penang Branch
49, Persiaran Mutiara 2, Pusat Komersial Bandar Tasek Mutiara, 14120 Simpang Ampat, Penang, Malaysia.

电话:
传真:
邮件:

Perak Branch
19, Laluan Tupai 2, Jalan Tupai, 34000 Taiping, Perak, Malaysia.

电话:
传真:
邮件:

游览 : 首页 - 分类 - 公司 - 地区 - 标签 - 商品 - 消息与促销 - 工作征聘 - 手机版 - 谷歌 - 搜索引擎优化结果

NEWPAGES

  • US 25487
  • BR 24843
  • GB 17555
  • CA 9988
  • AU 9734
  • IE 5782
  • TR 2957
  • SA 2593
人 在线
Seni Jaya Logo
Brochure
Download
Our PackageContact Us