Ads
AdsNEWPAGES AD
  • City Mart Sdn Bhd Heat Press Mart Sdn Bhd Oak Leaf Printing & Advertising Oak Leaf Printing & Advertising Oak Leaf Printing & Advertising Oak Leaf Printing & Advertising Oak Leaf Printing & Advertising Oak Leaf Printing & Advertising
Please login to use this feature. You can use this feature to add the product to your favourite list.
Close
You have added this product to your favorite list. Check My Favourite
Close
You have removed this product from your favourite list.
Close
Please login to use this feature. You can use this feature to add the company to your favourites list.
Close
This company has been added successfully. Check My Favourite
Close
This company has been removed from your favourite list.
Close
Please login to use this feature. You can use this feature to add the company to your inquiry cart.
Close
This company has been added to your inquiry cart.
Close
This company has been removed from your inquiry cart.
Close
This product has been added to your inquiry cart.
Close
This product has been removed from your inquiry cart.
Close
Maximum number of Product/Company has been reached in inquiry cart.
Close
N Garden Sheds Enterprise
N Garden Sheds Enterprise JM0621850-U

531 pekerja asing disenarai hitam

12-Sep-2012

KUALA LUMPUR 15 Ogos - Jabatan Imigresen menyenaraihitamkan seramai 531 pekerja asing yang dimohon sembilan buah syarikat di negara ini daripada memasuki negara ini setelah terlibat dalam kegiatan sindiket mencuri kuota pekerja warga asing.

Kesemua pekerja itu sepatutnya bekerja di negara ini setelah syarikat masing-masing membayar levi kepada kerajaan untuk kuota pekerja asing di seluruh negara.

Tindakan itu diambil selepas Jabatan Imigresen mendapati mereka tersenarai dalam nama yang didaftarkan oleh sindiket curi kuota pekerja asing tanpa pengetahuan syarikat-syarikat terbabit.

Menurut Pengarah Jabatan Imigresen Selangor, Amran Ahmad, (gambar) pekerja-pekerja asing tersebut disekat kemasukan mereka selepas Imigresen mendapati syarikat-syarikat yang tertipu itu tampil membuat laporan.

"Pas untuk pekerja asing ini yang kebanyakannya berasal dari Pakistan, Vietnam, Nepal, Indonesia, India, Myanmar dan Indonesia sudah dikeluarkan oleh Imigresen dan ia telah dibatalkan serta-merta.

"Pihak berkuasa juga sedang mengesan ahli sindiket yang dipercayai beroperasi di Selangor mensasarkan syarikat agensi mencari pekerjaan warga asing di seluruh negara," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Akhbar Utusan Malaysia kelmarin mendedahkan modus operandi sindiket yang memperdayakan 83 buah syarikat termasuk agensi terkenal dengan 'mencuri' kuota pekerja warga asing sehingga mengalami kerugian jutaan ringgit.

Sindiket itu dikesan beroperasi di ibu negara, Johor, Pulau Pinang, Melaka dan Negeri Sembilan sejak beberapa tahun lalu menggunakan surat kelulusan kuota pekerja asing palsu yang kononnya dikeluarkan KDN.

Mereka turut menggunakan MyKad pemilik syarikat yang telah membayar levi kepada kerajaan untuk mendapatkan pekerja asing dengan memalsukan identiti pada dokumen itu.

Amran memberitahu, implikasi terhadap kegiatan penipuan tersebut adalah pekerja asing masuk secara sah namun gagal memenuhi keperluan syarikat yang menjadi mangsa penipuan sindiket.

"Imigresen pernah menahan dua wanita warga China yang dikesan dibawa masuk oleh sindiket berkenaan tetapi melanggar pas kerja dengan bekerja di pusat kecantikan dan pusat urut," katanya.

Selain itu, katanya, kemasukan pekerja asing melalui sindiket turut terdedah dengan risiko kesihatan kerana mereka tidak menjalani pemeriksaan kesihatan yang biasanya diuruskan majikan yang sah.

Pejabat Utama

N Garden Sheds Enterprise (JM0621850-U)
169A, Jalan Seri Impian 1, Taman Impian Emas, Skudai, 81300 Johor.

Tel:
Fax:

Emel:
Laman Web: http://www.ngardensheds.com
Laman Web: https://ngarden.newpages.com.my/
Laman Web: http://ngarden.n.my/

1
Hello! Thanks for visiting my site. Please press Start button to Contact with Admin :)

Start

Melayari Melalui : Laman Utama - Klasifikasi - Syarikat - Tempat - Tag - Produk - Berita Baru dan Promosi - Jawatan Kosong - Laman Web Mudah Alih - Google - Keputusan SEO

All Shop List from NEWSTORE in Malaysia

  • FR 364
  • US 353
  • CN 268
  • MY 117
  • RU 23
  • DE 20
  • IE 15
  • AP 7
Orang dalam talian
Brochure
Download
Our PackageContact Us